Berichten / iChat / iMessage

iChat was een chatprogramma met audiovisuele mogelijkheden voor OS X ontwikkeld door Apple. Het programma kon verbinden met de chatnetwerken AIM en XMPP. Er konden vier personen tegelijk aan een videoconferentie deelnemen en maximaal tien personen tegelijk deelnemen aan realtime gesprekken in een audioconferentie. Tevens was het mogelijk om elkaars desktop over te nemen om bijvoorbeeld problemen te verhelpen. Inmiddels wordt het programma niet meer verder door ontwikkeld.

Met Apple Messenger, of iMessage, kan men berichten, groepsberichten, foto's, video's, contacten, locaties en bestanden verzenden naar andere iMessage-gebruikers. Het is daarmee, wanneer er een internetverbinding beschikbaar is, een alternatief op sms en mms. Inmiddels wordt het programma niet meer door ontwikkeld.

Tegenwoordig zijn deze twee chatprogramma's samengevoegd en gaan door onder de naam Berichten. De functies zijn wel gelijk gebleven.


Om uw chatgesprekken veilig te stellen, kunt u het volgende doen:

Start het programma Berichten.

Klik via het menu (Archief - Recente onderdelen) op de chat waarvan u de gegevens wilt veiligstellen. Deze chat zal vermoedelijk staan onder het menu 'Bewaarde chats'.


Wanneer u op de chat heeft geklikt wordt deze geopend.


Gebruik vervolgens de toetscombinatie Cmd + p of klik in het menu onder 'Archief' op 'Druk af...' waardoor het afdrukscherm geopend wordt.


Klik vervolgens op 'Druk af' om de chat af te drukken. Via de knop 'Pdf' kunt u ook de chat opslaan als een .pdf document.

Wanneer het bedoelde chatbericht niet onder Recente onderdelen - Bewaarde chats staat, is er nog een mogelijkheid om deze op een andere wijze te vinden.

Ga binnen Finder naar Documenten - iChats.


Open vervolgens de map met de datum van het bewuste gesprek.


Open vervolgens het bestand met de bewuste chat. De bewuste chat wordt nu geopend.

Klik vervolgens op 'Druk af' om de chat af te drukken. Via de knop 'PDF' kunt u ook de chat opslaan als een .pdf document. (zie hierboven).

Standaard worden chats van iChat niet bewaard. Om de chats te bewaren gaat u naar de 'Voorkeuren' van iChat. Deze zijn te vinden in de menubalk onder iChat. Klik vervolgens op het tabblad 'Berichten'.


Vink het hokje aan dat voor 'Bewaar chatteksten in ...'. U kunt hier ook de map aangeven waar de chatberichten opgeslagen moeten worden. Standaard worden de berichten opgeslagen in de map 'iChats'.