Chat

Chatten (van het Engelse to chat: kletsen, praten) is het voeren van een gesprek door het over en weer typen van tekst tussen twee of meer gebruikers van computers. De verbinding loopt vaak via internet. Er zijn een groot aantal programma's waarmee gechat kan worden, zoals Facebook Chat, Skype, Google Hangout, en Yahoo! Messenger.

Tot een jaar geleden was Windows Live Messenger (WLM), in de volksmond MSN genoemd, een van de meest gebruikte chatprogramma's, maar tegenwoordig is Windows Live Messenger opgeheven en is samengevoegd met Skype.

Facebook is een online, gratis sociaalnetwerksite. Het hoofdkantoor ligt in Menlo Park, Californië. Na registratie kunnen gebruikers een persoonlijk profiel aanmaken, vrienden toevoegen, berichten versturen, statussen plaatsen, foto's posten, video's delen en notificaties aankrijgen van vrienden die hun profiel updaten. Ook kunnen gebruikers van verschillende groepen lid worden en hun vrienden categoriseren in groepen, zoals 'Vrienden van het werk' of 'Goede vrienden'. Facebook bevat dus ook een chatfunctie, die over de hele wereld gebruikt wordt.

Yahoo! Messenger is een gratis populair instant chatprogramma van het Amerikaanse bedrijf Yahoo!, geschikt voor Windows, OS en voor Mac computers. Ook bestaat er een webversie van het programma, maar hier heeft men minder mogelijkheden mee. Het programma wordt vooral gebruikt in de Verenigde Staten.

Google Talk was een online chatprogramma en VoIP-dienst van Google Inc. VoIP staat voor Voice over IP. De bètaversie van Google Talk ging van start op 24 augustus 2005. Tegenwoordig is Talk vervangen door Google's nieuwe chatdienst, Google Hangouts. Google Hangouts is een platform voor instant messaging, IP-telefonie en videoconferentie ontwikkelt door Google.

Naast Facebook Chat, Google Hangouts en Yahoo! zijn er ook veel andere chatprogramma's die gebruikt worden. Via deze pagina's wordt uitgelegd hoe opgeslagen chatgesprekken veiliggesteld kunnen worden. Klik in het menu aan de linkerzijde voor het gewenste programma.