E-mail

U kunt contact hebben gehad via e-mail. Een e-mailbericht kan gegevens bevatten die mogelijk de afzender kan traceren. Dit worden e-mailheaders genoemd. Deze gegevens zijn vergelijkbaar met het briefhoofd van een papieren brief. Hoe u deze headers zichtbaar kunt maken, vindt u hieronder. Zoek uw e-mailprogramma op in het menu aan de linkerzijde van deze pagina of onder deze tekst en voer de stappen uit zoals die beschreven staan.

E-mailprogramma's of applicaties             
Gmail Thunderbird
      - Webmail versie Yahoo
      - Eenvoudige HTML weergave Windows Live/ Hotmail
      - Gehackt       - Webmail versie
Mail       - Programma
Outlook Windows 8 Mail App
      - 2007 Overige programma's
      - 2010
      - Outlook.com
      - Outlook Express

E-mailprogramma
Een e-mailclient is een computerprogramma dat gebruikt wordt voor het schrijven, versturen en ontvangen van e-mail. De technische benaming voor een e-mailclient is Mail User Agent (MUA).

Een e-mailclient biedt de gebruiker functies om een e-mail te schrijven, te bewerken en aan te bieden aan een mailserver voor bezorging bij de ontvanger. De e-mailclient kan ook worden gebruikt om e-mail te ontvangen van een mailserver. E-mailclients bestaan in verschillende vormen. Er is bijvoorbeeld een onderscheid tussen tekstmode (Mutt) en grafische (Mozilla Thunderbird) e-mailclients. Voor bijna elk besturingssysteem zijn er e-mailclients voorhanden. Ze kunnen onderling ook verschillen in het aantal mogelijkheden en gebruiksgemak.


Webmail
Webmail is de algemene benaming voor een webapplicatie die het mogelijk maakt om e-mail te gebruiken via een webgebaseerde gebruikersinterface. Doordat webmail gebruikmaakt van HTML (of een andere webstandaard zoals XML in combinatie met XSLT) is het op dezelfde wijze te gebruiken als een gewone website. Hierdoor is het mogelijk om overal ter wereld gebruik te maken van e-mail zonder een apart e-mailprogramma te hoeven installeren.