Malware

Iedereen kan het overkomen; een virus op de computer. Het merendeel van deze virussen zijn niet (geheel) schadelijk en vrij makkelijk te verwijderen met een virusscanner. Malware is een verzamelnaam voor onder andere virussen, maar er zijn nog veel meer verschillende soorten Malware. Het woord is een samenvoeging van het Engelse malicious software wat kwaadwillende software betekent. Er zijn ook virussen die een stuk hardnekkiger zijn om weg te krijgen. De belangrijkste hiervan zijn Ransomware en Cryptoware.

Ransomware
Ransomware is een virus dat de volledige computer blokkeert. Om deze blokkade eraf te krijgen, moet er eerst een boete betaald worden. Hierna krijgt de gebruiker een paar bestanden maar vaak helemaal niets terug. Ransomware wordt ook wel het 'politievirus' genoemd. Het wordt zo genoemd omdat de afpersers zich voordoen als politie. De reden voor de boete is dat de gebruiker van de computer zich dan heeft schuldig gemaakt aan een misdrijf, wat in werkelijkheid helemaal niet zo is.

Cyptoware
Cryptoware is vergelijkbaar met Ransomware. Alleen naast het blokkeren van de computer, versleutelt Cryptoware ook alle bestanden op de computer in een paar seconden. Ook hier moet weer een boete betaald worden en ook dan zullen maar een paar bestanden vrijgegeven worden. De rest van de bestanden blijft versleuteld en kunnen weggegooid worden.

Naast een virus is er ook nog een Worm, een Trojan Horse en Spyware.