Smartphones

Tegenwoordig heeft iedereen wel een eigen mobiele telefoon. In de afgelopen jaren is de ontwikkeling van mobiele telefoons ongekend snel gegaan. Een aantal jaren geleden konden we alleen bellen en SMS-berichten versturen met onze telefoon. Tegenwoordig kan je met de gemiddelde mobiele telefoon ook radiozenders ontvangen, muziek afspelen, foto's maken, spelletjes spelen, e-mailen en internetten. Daarom worden deze telefoons ook wel smartphones genoemd.

Beveiliging
Met een smartphone kan de gebruiker aanvullende computerprogramma's, producten en diensten kopen via internet, maar veel applicaties zijn tegenwoordig ook gratis verkrijgbaar. Deze aangeschafte onderdelen worden applicaties of kortweg 'apps' genoemd. Een smartphone is in feite een soort kleine computer. Dit betekent dat net als bij uw gewone computer u ook rekening moet houden met de beveiliging. Zo kunt u ook op uw smartphone te maken krijgen met Malware. Hierdoor kan uw telefoon onbruikbaar worden of ongevraagd informatie doorgegeven aan derden. Een ander risico is dat kwaadwillenden uw internetverkeer afluisteren. Dit kan vooral gebeuren wanneer uw smartphone contact maakt met een onbetrouwbaar Wi-Fi-netwerk. Wi-Fi (Wireless Fidelity)is een draadloos internetsignaal dat veel mensen thuis hebben en dat vaak aanwezig is op publieke plaatsen zoals restaurants, vliegvelden, hotels en bedrijven.

Meer informatie over het beveiligen van uw smartphone is te vinden onder het kopje 'Beveiligen' in het menu.

Gestolen en terugvinden
Het valt op dat op het internet of in de krant te lezen is dat gestolen smartphones weer teruggevonden worden. Op afstand kunnen deze smartphones namelijk gelokaliseerd worden en dat kan de politie weer op een spoor zetten om de dader(s) te pakken. Tegenwoordig is er voor elk besturingssysteem wel een app te vinden die de smartphone via GPS terug kan vinden, op afstand een geluid kan afspelen en nog veel meer.

Meer informatie over deze apps is te vinden onder het kopje 'Gestolen en terugvinden' in het rolmenu.

SMS en WhatsApp
SMS was de afgelopen jaren het populairste middel om berichten te versturen via de telefoon. Tegenwoordig zijn er ook veel gratis alternatieven, een voorbeeld daar van is WhatsApp. WhatsApp is een applicatie voor smartphones waarmee gebruikers snel en zonder extra kosten berichten naar elkaar kunnen sturen. Maar via SMS of WhatsApp kan het ook voorkomen dat mensen bedreigingensturen of andere soort misdrijven plegen. Hier bij is het dan belangrijk dat deze gesprekken worden opgeslagen zodat deze mee genomen kunnen worden naar de politie voor aangifte.

Meer informatie over het veiligstellen van SMS-berichten en WhatsApp-berichten is te vinden onder het kopje 'SMS en WhatsApp' in het rolmenu.

Ransomware op smartphones
Dat smartphones steeds populairder worden, is ook criminelen opgevallen. Steeds vaker is niet de computer, maar de smartphone het doelwit van kwaadaardige software. Hoewel de meeste incidenten met besmette Android toestellen in China en Rusland plaatsvinden, krijgen ook Nederlandse gebruikers met mobiele Malware te maken. Het gaat dan om apps die zich als legitieme apps voordoen, maar daardoor informatie van geïnfecteerde smartphones en tablets stelen, dure sms-berichten verzenden, rootrechten op het toestel proberen te krijgen of kwaadaardige adware vertonen.

Meer informatie over Ransomware op smartphones is te vinden onder het kopje 'Ransomware op smartphones' in het rolmenu.