Sporen

Er zijn dus verschillende manieren waarop u slachtoffer kunt worden van een delict via het internet. Wanneer u besluit hiervan aangifte te doen bij de politie, dan is het handig dat de juiste sporen aan de politie kunnen worden gegeven. Pas met deze sporen kan de politie een onderzoek instellen naar de vermeende dader.

Chat
Tegenwoordig wordt veel contact gelegd via het internet, er zijn verschillende programma's en websites waar u kunt chatten met andere personen op het internet. Chatten (van het Engelse to chat: kletsen, praten) is het voeren van een gesprek door het over en weer typen van tekst tussen twee of meer gebruikers van computers. De verbinding loopt vaak via internet. Er zijn een groot aantal programma's of websites waarmee u kunt chatten zoals Skype, Google Hangout, Facebook Chat, iChat en Yahoo! Messenger. Wanneer een delict via chatten is gepleegd (denk aan bijvoorbeeld belediging of bedreiging) of u heeft via chatten contact gehad met de dader (denk aan oplichting) dan is het belangrijk dat de tekst van deze chat in bezit komt van de politie.

Onder het kopje 'Chat' vind u meer informatie over het veiligstellen van deze informatie.

E-mail
Ook het versturen van e-mails is eigenlijk een vorm van chatten, maar e-mail kan nog voor veel meer doeleinden gebruikt worden. Zo wordt het vaak verruild voor het sturen van een papieren brief, op zakelijk en persoonlijk gebied. Maar ook via e-mail kunt u bedreigd, beledigd of opgelicht worden. Zodra dit u overkomt, is het belangrijk dat de tekst van deze e-mail in bezit komt van de politie, zodat de dader opgespoord kan worden.

Onder het kopje 'E-mail' vind u meer informatie over het veiligstellen van deze informatie.

Forum
Een internetforum of discussieforum (meestal gewoon: forum) bestaat uit digitale publieke discussie-pagina's op het internet. Een forum heeft over het algemeen een hoofdpagina. Op ingedeelde onderwerpen kan vrijwel iedereen reageren via een formulier. Er kunnen nieuwe onderwerpen aangedragen worden of er wordt een oplossing gevraagd voor een specifiek probleem. De onderwerpen en het niveau van de discussie kunnen sterk variëren. Wanneer het delict via een forum is gepleegd, denk aan belediging, bedreiging of haat zaaien, dan is het de noodzaak om de informatie vast te leggen.

Onder het kopje 'Forum' vind u meer informatie over het veiligstellen van deze informatie.

Online spellen
Sinds het bestaan van internet bestaan er ook online spellen. De eerste online spellen waren real-time strategiespellen en schietspellen, die men via een netwerk als groep kon spelen. De toenemende populariteit van onder andere Flash en Java heeft geleid tot een internetrevolutie waarbij steeds meer mogelijk werd op het gebied van online spellen. Dat er binnen de online spellen niet altijd eerlijk wordt gespeeld, is inmiddels ook duidelijk. Hierbij zal het iets moeilijker zijn om gegevens vast te leggen van de dader, maar er is altijd wel wat mogelijk.

Onder het kopje 'Online spellen' vind u meer informatie over het veiligstellen van deze informatie.

Overig
Het kan natuurlijk zijn dat u wel slachtoffer bent geworden, maar de manier waarop in het bovenstaande niet is genoemd. Wij hebben voor u een lijstje met gegevens opgesteld met gegevens die mogelijk van waarde zijn voor de politie, en die u mogelijk zou kunnen vinden. Dit vindt u onder het kopje 'Overig'.